Mrożenie i chłodzenie jedzenia

Wynajem chłodni
Chłodzenie to jeden ze sposobności przechowywania żywności. Właściwie każdy rodzaj żywności cechuje się mniejszą lub większą delikatnością i podatnością na zepsucie. Najszybciej psują się produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym mięso i nabiał, a warzywa i owoce są znacznie trwalsze, ale je również należy przechowywać w kontrolowanej temperaturze i wilgotności.



Do chłodzenia na masową skalę służą specjalne chłodnie. Wynajem chłodni to często dobre rozwiązanie, kiedy potrzebujemy zwiększyć własne sposobów chłodnicze lub potrzebna nam chłodnia na wyprawa, na przykład na imprezę w innym mieście. Koszt wynajęcia chłodni jest zależny od firmy wynajmującej, rodzaju chłodni, jej wielkości a także technologii. Im nowocześniejsze jest urządzenie, tym będzie to droższe. Przenośne komory chłodnicze można uruchomić poprawnie w każdym miejscu, gdzie mamy wyłącznie dostęp do energii elektrycznej z gniazdka. Część chłodni działa też zasilana energią z agregatów prądotwórczych, zatem taką chłodnię można ustawić nawet w szczerym polu z gwarancją, że będzie działała. Wynajmem chłodni zajmują się specjalistyczne firmy, które dysponują równocześnie serwisem, a więc są w stanie zagwarantować poprawność działania urządzenia i jego wysoką sprawność. Skorzystanie z oferty takich firm niewątpliwie będzie opłacalne zarówno pod względem czysto technicznym, jak i finansowym. Im dłuższy jest termin wynajmu, tym zwykle można liczyć także na korzystniejsze ceny. Przy krótszym wynajmie opłata jest wyższa. Dlatego też najbardziej opłaca się wynajmować chłodnie na dłuższy czas.

Źródło: komora mroźnicza.