Przechowywanie żywności w sklepach

Dzięki istnieniu technologii, którą jest mrożenie szokowe, głęboko zamrożone dania mogą być transportowane na dalekie odległości bez utraty walorów smakowych i jakościowych. Zamrażanie szokowe polega na tym, że można szybko maksymalnie obniżyć temperaturę potrawy a potem przechowywać ją do czasu aż trafi do klienta, który podda ją obróbce technicznej. Od momentu zamrożenia aż do czasu, w którym danie trafi na czyjś stół może minąć kilkanaście miesięcy.

W tym czasie danie można transportować w kontenerze mroźniczym w dowolne miejsce. Może spędzić miesiące w sklepowej zamrażarce i przez cały ten czas nie tylko nadaje się do spożycia, ale smakuje tak, jak gdyby nie nigdy nie było mrożone. Dzięki temu, że istnieją komory szokowego mrożenia, możliwe jest przygotowywanie mrożonych warzyw. Warzy wa zakupione w postaci mrożonej nie tracą wartości odżywczych i nie są gorsze w smaku od tych, które byłyby dopiero co zerwane w ogrodzie. Podobnie jest z lodami. Poddanie tych deserów procesowi mrożenia szokowego pozwala na to, że zachowują swój kształt. Jeśli mroziłyby się powoli, w tradycyjnej zamrażarce, nie zachowałyby swojej struktury i wyrazistego smaku. Dzięki technice szybkiego zamrażania nabywcy z Polski mogą cieszyć się smakiem ryb złowionych w wodach Atlantyku. Producenci ryb, poddają je mrożeniu od razu po tym, jak zostaną oprawione i przeznaczają je do transportu w kontenerze z ujemną temperaturą. Jak widać, mrożenie szokowe pozwala cieszyć się wyjątkowym smakiem wielu dań, które nie byłyby tak szeroko dostępne w postaci niemrożonej.
Zobacz także: schładzanie szokowe.