Monitoring i pest control

W każdej firmie opracowywana jest procedura, która opisuje, na czym polegać będzie ochrona przed szkodnikami. W zakładach, które zajmują się produkcją i przetwarzaniem żywności jest to w szczególności ważne. O to, aby na teren firmy nie dostały się gryzonie, czy robaki należy też dbać na magazynach i w przechowalniach żywności.

Monitoring pest control to ustalony przedtem zbiór reguł i działań, których celem jest zwalczanie owadów, ptaków a także gryzoni. Przy tym jest nim również stałe monitorowanie, czy się nie namnażają. Jeśli do tego dochodzi należy wdrożyć środki zaradcze. W pewnych sytuacjach wystarczy zmodyfikować drzwi lub zabezpieczyć nie gorzej żywność. Czasami niezbędne jest rozstawienie pułapek, które będą wyłapywać pojawiające się szkodniki. Te, które najczęściej pojawiają się tam, gdzie produkowana, przetwarzana lub przechowywana jest żywność to ptaki, gryzonie, szczury i myszy, owady pełzające i latające. Dzięki pest control można je usunąć. W niektórych firmach tworzone są specjalne działy, które monitorują stan czystości i przy pojawiających się nieprawidłowościach zaraz reagują. Czasami za monitoring szkodników odpowiada zewnętrzna firma, której pracownicy pojawiają się na zakładzie co jakiś czas i sprawdzają, czy wszystkie procedury są zachowane. Które rozwiązanie jest lepsze? Oba są dobre. Zatrudnienie kogoś specjalnie w firmie będzie nieco droższe niż delegowanie monitoringu czystości zewnętrznej firmie. Poza tym zewnętrzna firma zatrudnia specjalistów, którzy całkiem dobrze przeprowadzą konieczną dezynfekcję.
Polecana strona: ochrona przed szkodnikami piekary śląskie.